
Doğru insanı bulup işe almak zorlu bir süreçtir ve işinizin başarısı için oldukça önemlidir dolasıyla bir işveren bir çalışan almak için resmi bir işe alım süreci uygulamalıdır. Bir kişiyi işe alırken işe alım kararı sağlam, objektif, mantıklı faktörlere dayanmalıdır. Doğru kişiyi bulmak için ciddi çaba göstermek boşa giden bir emek değildir zira doğru insanla çalışmak çalışan verimliliği ve çalışma ortamınız üzerinde olumlu bir etki olarak size geri döner. Kötü işe alım kararlarının önüne geçip şirketiniz için mümkün olan en iyi çalışanı bulmak için yapılabilecekler için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:
- İyi planlanmış görüşmeler hazırlayın
Adayların performanslarını birtakım kriterlere göre değerlendirmek için bir değerlendirme puan kartı oluşturun. Adaylar için işe alım stratejinizi belirleyip bu doğrultuda planlama yapmak için iş tanımı doğrultusunda bir işe alım toplantısı düzenlemek önemlidir. Toplantıda işe İK çalışanları ve diğer ilgili kişilerle birlikte işe alım stratejinizi planlayın. Doğru stratejiyi de geliştirmek için iş analizinizi yapın çünkü bu analiz istenilen işin sorumluluklar, beceriler, görevler konusunda bilgi toplamanızı ve daha net olmanızı sağlayacaktır.
- Davranış temelli görüşme tekniğini kullanın.
Görüşme tekniğini sadece sözel değil davranış temelli de değerlendirmek adayları önceki görevlerinde birtakım zorlukları nasıl ele aldıklarını açıklamaya yöneltir. Görüşme esnasında adaylara zor bir durum içeren bir senaryo sunabilir ve nasıl üstesinden geleceklerini sorulup ona göre aday hakkında bilgi sahibi olunabilir.
- Görüşme sırasında iş tanımını adaya net olarak ifade ettiğinizden emin olun.
İşe alındıktan sonra yapması gerekenleri net olarak anlamamış bir çalışan, pozisyonla ilgili yapmayı umduğu ancak farklı görev tanımları bulduğu bir çalışma ortamında sorun yaratabilir. Bu gibi iletişim sorunundan kaynaklanan ve sonrasında sıkıntı yaratabilecek durumlarla karşılaşmamak için mülakat sırasında iş tanımını adaya net olarak söylemek bu tip sorunları engelleyecektir.
- Özgeçmişin ötesine bakın
Özgeçmiş olarak nitelikli bir aday sizin iş tanımınız için en uygun aday olmayabilir. Görüşme sırasında adayların ilgi alanlarını, beklentilerini, isteklerini ve önceliklerini sormak adayın şirketten beklentisini de daha iyi anlamanızı sağlayacaktır.
- Adayın geçmişini ve referansları kontrol edin
Etkin bir geçmiş kontrolü bir çalışanı işe almada en önemli adımlardan biridir. Size sunulmuş olan tüm kimlik bilgilerinin, özgeçmişte belirtilen beceri ve deneyimlerin adayda gerçekten bulunup bulunmadığı konusunda araştırma yapmaya vakit harcayın. Eğitim ve istihdam referanslarını, sabıka geçmişinin doğru olup olmadığını teyit etmek sonradan sıkıntı yaşamamanız açısından önemlidir.
- Referans isteyin
Referans istemek ve bunun kontrolünü sağlamak adaylar hakkında en iyi bilgi kaynaklarından biridir çünkü bu yolla adayı tanıyan ya da geçmişte onunla çalışmış olan kişilerin birebir görüşlerini almış olursunuz, bu da aday hakkında size önemli bilgiler sağlayabilir.
- İş görüşmesi sorularının önemi
İş görüşmesinde hangi soruların sorulacağı bir çalışanı işe almada önemli bir faktördür. Sorulan iş görüşmesi soruları, doğru çalışanı işe almanıza yardımcı olmak için iş görüşmesinin gücünü büyütmede kritik öneme sahiptir. Bu konuda nokta atışı yapıp yerinde ve doğru soruları adaya yöneltmek bir öne eleme görüşmesinde size vakit kazandırır çünkü özgeçmişte belirtilmeyen hususlar sorulan sorulara verilen cevaplar sayesinde net olarak belirlenebilir.
Kaynaklar:
https://www.thebalancecareers.com/top-tips-for-hiring-the-right-employee-1918964
https://www.nytimes.com/guides/business/how-to-hire-the-right-person