
Aylar süren negatif yönde bir ekonomik büyüme durgunluk olarak bilinir ve bu süreçte müşteriler harcamalarını kıstıkça ve dolayısıyla kazançlar düştükçe bir şirketin varlığını devam ettirmesi zorlaşabilir. Böyle zorlayıcı durumlarda en sağlam iş planlaması bile pandemi gibi zorlayıcı ve beklenmedik olaylara karşı hazırlıklı olmayı içermeyebilir. Peki bu gibi koşullarda nasıl ayakta kalabilirsiniz?
Durgunluk Planlaması Nedir?
Bir durgunluk nasıl olursa olsun, önceden iyi hazırlanmak çok önemlidir dolayısıyla bir durgunluk planı önlem almaya ve işi güçlendirmeye yardımcı olabilir. Bir şirketin durgunluk öncesinde ve sırasında atabileceği adımları açıkça ortaya koyan önleyici bir strateji, şirketin kötü etkileri uzak tutmasına ve ekonominin yeniden canlanacağı zamana hazır olmasına zemin sağlayabilir. Şirket giderlerini ne zaman ve ne kadar azaltmalısınız? En büyük müşteriniz iflas ederse ne yapmalısınız? Ya durgunluk süreci planladığınızdan daha uzun sürerse ve nakit sıkıntısı çekerseniz önleminiz ne olacak? İşletme kredisi mi almalısınız? İyi düşünülmüş bir plan, harekete geçme zamanının geldiğini ve tam olarak ne yapılması gerektiğini bildiren noktaları veya ölçümleri de içermelidir.
Durgunluktan Korunmuş Bir Şirket İçin Neler Yapılabilir?
- Bütçeye dikkat etmek
Fazla ve gereksiz harcamayı önlemek, fonları yeniden tahsis etmek ve sağlıklı bir miktarda tasarruf edilmesini sağlamak için harcamaları sık sık yeniden değerlendirmek bu süreçte önemlidir. Daha önce de durgunluk atlattıysanız bütçenizi nasıl kontrol altında tuttuğunuzu gözden geçirin ve benzer stratejiler kullanmayı tekrar düşünün.
- Müşteri havuzunuzu gözden geçirmek
Durgunluk döneminde müşteriler harcamalarını kıstığında potansiyel müşteri havuzunuzu incelemek önem kazanır. Halihazırdaki veya potansiyel müşterilerle proaktif olarak iletişim kurmak, mevcut müşterilerden tavsiyeler istemek, sosyal medya ve e-posta pazarlama kampanyaları yürütmek, network etkinliklerine katılmak bu dönemde yapılabilecek işlerdendir.
- Acil durum fonu oluşturmak
Şirketler durgunluk dönemleri için bir acil durum fonu oluşturmalıdır ve bu fon en az altı ay boyunca masrafları karşılayacak durumda olmalıdır. İşlerin yavaşladığı dönemde satışlar düşerse acil durum fonu çalışanlara ödeme yapmaya ve sabit masrafları karşılamaya gidebilir.
Ayrıca şirketinizin temel operasyonlarına zarar vermeden tasarruf edebileceğiniz alanları belirlemek, teknoloji ve otomasyonu kullanarak tasarruf etmenin yollarını düşünmek, mecbur kalınırsa çalışanların çalışma saatlerini veya maaşlarını azaltmak hatta birtakım işten çıkarmalara hazır olmak düşünülebilecek diğer önlemler arasındadır.
- Alacaklarınızı tahsil etmek
İşler yolundayken alacaklarınız için acele etmemek daha kolaydır ancak durgunluk döneminde alacaklarınızın peşine düşmemek gibi bir durum söz konusu olmamalıdır dolayısıyla vadesi geçen ödemeleri takip etmek ve alacaklarınızı ertelemeden tahsil etmek elzemdir.
Kaynaklar:
https://www.netsuite.com/portal/resource/articles/business-strategy/recession-plan.shtml