
Pandemiden önce yaklaşık 1 milyondan fazla insan uçakla seyahat ediyordu ancak Pandemi sayıyı 100.000’in altına düşürdü. Dünya genelinde giderek daha fazla ülke koronavirüs salgınıyla birlikte sınırları kapattı ya da seyahatleri sınırladı. Sonuç olarak virüsün yayılmasını kontrol altına almak için neredeyse tüm uçuşların iptal edilmesi, küresel olarak tüm havayolu endüstrisini etkiledi.
Ekim 2020 verilerine bakılacak olursa dünya çapında tarifeli uçuş sayısı Ekim 2019’a göre yüzde 46,4 oranında azaldı. Bazı ülkelerde, yolcu uçuşlarının sayısındaki yıllık düşüş yüzde 90’ın üzerine çıktı, örneğin İtalya’da yüzde 98’e ulaştı. 22 Mart 2020’de Avrupa’da havayolu kapasitesi 2019’un aynı gününe göre neredeyse %88 azaldı. 2020’nin ilk yarısında, küresel hava yolcusu yaklaşık 1,2 milyar azaldı. Havacılık sektörü 4 Mayıs itibarıyla Amerika, Avrupa, Asya-Pasifik ve Orta Doğu dahil olmak üzere tüm coğrafyalarda uçuş hareketlerinde %80 düşüş kaydetti. Yolcu sayısındaki önemli düşüşler, uçuşların iptal edilmesine veya havalimanları arasında boş uçan uçaklara neden oldu, bu da havayollarının gelirlerini büyük ölçüde azalttı ve birçok havayolunu çalışanları işten çıkarmaya veya iflas etmeye zorladı. Bazıları, kayıplarını azaltmak için iptal edilen seyahatleri iade etmekten kaçınmaya çalıştı. Uçak üreticileri ve havaalanı operatörleri de çalışanlarını işten çıkardı. Bazı yorumculara göre ortaya çıkan bu kriz, havacılık endüstrisi tarihinde karşılaşılan en kötü krizdir.
Bu ciddi düşüşler göz önüne alındığında Kovid-19’un finansal etkilerinin yakın gelecekte endüstriyi ve hava yolculuğunu değiştireceğini öngörmek yanlış olmaz. Uluslararası Havaalanları Konseyi’nin öngörülerine göre, 2021’de hava trafiği 2019’a göre %24 azalacak ve 2023-2025’te 2019 seviyelerine ancak dönüş gerçekleşecek. Analistler, havayollarının krizin bir sonucu olarak filolarının boyutunun küçültmesini bekliyorlar ve bunun ya filoları modernize ederek, eski uçakların kullanımdan kaldırılmasını hızlandırarak ve yakıt açısından daha verimli modelleri piyasaya sürerek ya da eski uçakları koruyarak ve yeni uçaklardaki sermaye harcamalarını azaltarak olacağını belirtiyorlar.
İş seyahatlerinin havacılık sektöründe önemli bir yer tuttuğunu düşünecek olursak, bu tür seyahatlerin ağır darbe aldığını ve iyileşmesinin de yıllar alabileceğini söylemek yanlış olmaz. Şu anda, video konferansın (ve kurumsal maliyet azaltmanın) kurumsal seyahatlerin büyük bir kısmının kalıcı olarak yerini alıp almayacağına dair önemli tartışma süregelmektedir. Özellikle yurt içinde tatil amaçlı seyahat konusunda daha iyimser olunduğu söylenebilir. Aile ziyaretleri yapmak ve karantinadan bir nebze olsun kaçabilmek amacıyla yapılan geziler uçakla seyahat için daha zorlayıcı nedenler olmaya devam ediyor
Sonuç olarak öngörülenlere göre, Kovid-19, birkaç yıllık büyümeyi yok edecek; daha küçük ve daha fakir bir küresel seyahat endüstrisi bırakacak, ancak zaman içinde hava yolculuğu nihayetinde yükseliş eğilimine doğru yola geri dönecek.
Kaynaklar:
https://edition.cnn.com/2020/08/25/perspectives/airlines-pandemic-9-11/index.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Impact_of_the_COVID-19_pandemic_on_aviation
https://www.statista.com/topics/6178/coronavirus-impact-on-the-aviation-industry-worldwide/