
Artık haberlerini fazlaca okuduğumuz Metaverse’ün ne olduğunu hala duymamış olanlarımız varsa bunu şöyle özetleyebiliriz; kullanıcıların sanal olarak etkileşime girmesini sağlamak için sosyal medya, çevrimiçi oyun, artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR) ve kripto para birimlerinin özelliklerini birleştiren dijital bir gerçeklik. Son zamanlarda, markalar bu gelişmekte olan dünyanın bir parçası olmak ve bu dünyada yerlerini bulmak için çalışmalar yapmaya başladı.
Birçok uzmana göre henüz emekleme döneminde olan Metaverse dünyasında ilerleme kaydetmek için internetin tüm tesisatının güncellemelere ihtiyacı olacak. Yine uzmanların görüşüne göre 2030 yılına kadar insanların büyük bir bölümü bir şekilde meta dünyasında olacak dolayısıyla markalar da meta veri deposunu kendi avantajlarına göre şekillendirmeye yavaş yavaş başladılar. Bu durum markalar açısından alışılagelmiş pazarlama stratejilerini geride bırakması anlamına geleceği, meta veri tabanındaki tüketicilerin belki de şimdiye kadarki diğer platformlardan daha fazla ve yoğun deneyimler talep edecekleri için çok kolay bir süreç olmayacak. Markalar, tüketiciye özgün, değerli bir şeyler sundukları, anlamlı bir etkiye sahip gerçek zamanlı ve canlı bir varlığa ihtiyaç duyacaklar.
O halde, markaların Metaverse’e giriş yapmasının veya daha derine inmelerinin yolları neler olabilir?
Metaverse’e giriş yapmak isteyen ve kendi topluluklarını oluşturmak isteyen markaların yapabileceği öncelikle Metaverse’e girmiş olan kendi marka değerleriyle uyumlu projeler ve topluluklar aramak olmalıdır. İş birliği yoluyla bilinmeyen bir yere giriş yapmak markanın işini daha kolaylaştırabilir. Ancak iş birliği yapmadan da ilerleyebilirsiniz örneğin Pepsi ve Budweiser bir iş birliğine gitmeden ürün tekliflerine odaklanarak indirimler yapmış ve oldukça büyük bir ilgi görmüştür. Eğitim almak, bu konuda sürekli araştırma yapmak da işe başlarken önemlidir. Meta ve Spark AR gibi şirketlerden eğitim videoları almak, ilgili makaleleri takip edip öğrenmek faydalı olacaktır, ayrıca Time.com’da “Into the Metaverse” adında ücretsiz bir bülten yayınladığını söylemekte fayda var. Buraya giriş yapmak için bir planlama yapmak için ajans ekibinizle görüşmekte fayda olacaktır. İlgili ajanslar yükselen trendleri titizlikle inceledikleri için onlarla anlaşıp potansiyel müşteri portföyleriniz hakkında görüşlerini alabilirsiniz.
Özellikle genç nüfusa hitap eden bir markanız varsa girişim hızınızı buna uygun şekilde ayarlayın zira genç nüfus bu platforma daha çabuk entegre olacağından bu dünyada daha hızlı yol almak daha elzem olacaktır. Hedef kitlenizin demografik özellikleri nedir? Şu anda halihazırdaki ve potansiyel tüketicileriniz içinde trend olan ve Metaverse’e ne kadar hızlı geçeceğinizin göstergeleri olan davranışlar neler, araştırın.
Bir marka olarak başarılı olmak için kullanıcı deneyimlerine anlamlı bir şeyler getirmelisiniz ve bu anlam ifade eden şeyleri tutarlı bir biçimde devam ettirirseniz bu dünyada verimli ve kalıcı bir ilişki kurabilirsiniz. Müşterilerinize hizmet etmek amacıyla sürdürülebilir yaklaşımları test etmek için Metaverse’de neler deneyebilirsiniz? Bu alanın sizin uzun vadeli hedeflerinize ulaşmanızı hızlandıracak fırsatlar sunup sunmadığını araştırın.
Metaverse, alanında farklılaşmak veya öne çıkmak isteyenler için geniş imkanlar sağlayabilir. Burada seçenekler sınırsızdır ve en yaratıcı biçimde düşünüp hareket edebilen markalar Metaverse’de tüketicilerin dikkatini ve hayranlığını kazanacaktır. Metaverse’ün markalara yeni hikayeler ve karakterler yaratma fırsatını vereceğini düşünecek olursak yıllar içinde bu alanın boyutları satın almadan katılıma, işlem ve müşteri desteğine kadar müşteri yolculuğunun herhangi bir noktasında eskiye oranla muhteşem ve kalıcı deneyimler yaratacak gibi duruyor.
Kaynaklar:
https://hbrturkiye.com/blog/markalar-metaverse-e-nasil-giris-yapabilir? https://www.wpp.com/wpp-/2022/01/how-brands-can-shape-the-metaverse-to-their-advantage